Hoe kies ik het juiste luchtbandwiel?
Het vinden van het juiste wiel is niet altijd even makkelijk. Daarom geven wij hieronder enkele richtlijnen die je kunnen helpen bij je keuze. Het is belangrijk dat je rekening houdt met specifieke bedrijfsomstandigheden. Slechte vloeroppervlakken stellen hogere eisen aan de wielen, en rijden over bijvoorbeeld puin of doorntakken geeft een grotere kans op lekke banden.
Twijfel je, heb je specifieke wensen of kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op via 076-5873750 of wielentechniek@staalimex.nl. Onze productspecialisten helpen je graag!
Wieldiameter
Wanneer je vrij bent in de keuze van de wieldiameter doe je er goed aan een zo groot mogelijk wiel te kiezen. Een groter wiel rijdt namelijk lichter en overwint oneffenheden en obstakels gemakkelijker.
Bandprofielen
Vele banden zijn leverbaar met meerdere profielen. De getoonde bandprofielen zijn geschikt voor de meest gangbare toepassingen van het betreffende wiel. Zoek je een ander profiel? Neem dan gerust contact met ons op.
Draagvermogen
Welk draagvermogen per wiel nodig is, kan worden bepaald met de formule die hiernaast is weergegeven. Daarbij wordt uitgegaan van een constructie met vier wielen.
Je deelt door drie, omdat de totale last niet altijd evenredig door alle vier de wielen gedragen kan worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij oneffenheden in de vloer of een ongelijke belading. Bij zeer slechte ondergrond wordt zelfs geadviseerd om de totale last door twee te delen.
Bij een ander aantal wielen dan vier is de berekening afhankelijk van de situatie. Hoe dan ook, neem het draagvermogen altijd ruim.

Lagertypen
Onze luchtbandwielen, flensnaven en assen zijn voorzien van lagers die voor een probleemloos functioneren noodzakelijk zijn. Bij een aantal populaire wielseries heb je de keus uit meerdere lagertypen, elk met specifieke eigenschappen en toepassingen. Wij onderscheiden de volgende lagers:
- Glijlagers - Eenvoudig, goedkoop, wat hogere rolweerstand, voor minder intensief gebruik.
- Rollagers - Minder rolweerstand, vooral in kleinere luchtbandwielen gebruikt.
- Kogellagers - Lage rolweerstand, voor intensief gebruik, de meest toegepaste lagers.
- Conische rollagers - Ook wel kegellagers genoemd, gemonteerd in zwaardere flensnaven en assen, nemen axiale belasting goed op.
Bandsterkte
Het karkas van een luchtband is opgebouwd uit koordlagen. Vroeger was een koordlaag (“ply”) van canvas, tegenwoordig van materiaal met een grotere treksterkte, zoals nylon. Daardoor zijn minder koordlagen nodig. De sterkte van een band wordt aangegeven met het begrip ply rating, afgekort als PR. Staat op een band bijvoorbeeld 4PR dan is hij net zo sterk als wanneer het karkas uit 4 lagen canvas opgebouwd zou zijn geweest.
Hoe sterker de band, hoe meer lucht er in kan worden gepompt, hoe hoger de toegestane bandspanning en hoe hoger het draagvermogen.
Velgtypen
We onderscheiden twee velgtypen: 1-delige en 2-delige. 1-delige velgen worden met name gebruikt voor banden van 2 en 4PR. Voor banden van 6PR en zwaarder worden 2-delige velgen ingezet. Die bestaan uit twee velghelften die door middel van koppelbouten en moeren aan elkaar bevestigd worden. Banden van 2 en 4PR mogen natuurlijk ook op 2-delige velgen gemonteerd worden.
Een ander onderscheid wordt gemaakt tussen velgen met een eigen, vaste naaf, voorzien van lagers, en zogeheten flensnaafvelgen. Deze worden, zoals bij een auto, op een aparte flensnaaf geschroefd. Bij sommige kogelgelagerde wielen kun je kiezen voor een uitvoering met naafdop, speciaal bedoeld om op het einde van een as te monteren.